Adverteren bij Daisycon

vrijdag 5 juni 2009

Bespaar op stookkosten

Weemoedig en met de nodige herfstdramatiek moeten we concluderen dat de zomer definitief voorbij is. Want één ding is zeker: de verwarming moet weer aan. Maar stoken kost geld, veel geld als je niet oplet. Hierbij een aantal nuttige tips hoe je bespaart op de kosten. Voordelig de winter door dus!

Tip 1: Thermostaat: naar beneden
Velen van ons zijn koukleumen, maar een aangename temperatuur is ook een kwestie van gewenning. Leer jezelf aan om de thermostaat standaard een graad lager te zetten dan je tot nu toe altijd deed. Je merkt er nauwelijks iets van, je portemonnee juist wel. Op jaarbasis staat één graad lager gelijk aan een besparing van 7 procent. En dat is voor een gemiddeld huishouden omgerekend zo'n 55 euro. Niet thuis? Dan de thermostaat op 15. Dat geldt ook als je naar bed gaat: zet hem een uur van te voren naar beneden!

Tip 2: Ramen open
Het lijkt een tegenstrijdige tip, maar niets is minder waar. Verwarmen van vochtige lucht is namelijk veel energierijker dan het verwarmen van droge, frisse lucht. Zorg er daarom voor dat je huis continu voldoende wordt geventileerd. Zet het raam geregeld open, bij de jaarlijkse afrekening merk je het verschil: gemiddeld 50 euro op de gasrekening!

Tip 3: Vrij baan voor de radiator
Het is natuurlijk lekker warm en het voelt zeker knus aan: hangen op de bank voor de verwarming. Maar schijn bedreigt. Haal alle meubelstukken of gordijnen juist weg bij de radiator. De verwarming heeft ruimte nodig om te ademen. Een bank ervoor of te lange gordijnen zorgen ervoor dat de warmte blijft hangen. Verschuiven en inkorten dus! Het vergt misschien enige aanpassingen maar de opbrengst mag er zijn: 80 euro op jaarbasis. Met radiatorfolie achter de verwarming bespaar je nog eens zo'n 25 euro.


Tip 4: Deuren en gordijnen dicht
Het klinkt zo makkelijk maar we vergeten het des te vaak: houd de deuren in huis dicht, vooral 's avonds. Het gaat om de kleine dingen: even snel naar de wc met de tussendeur open in hartje winter. Het kost nou eenmaal energie. En doe je dit zo'n 30 keer per maand, het tikt aardig aan op de eindrekening. Dichte gordijnen houden de kou ook buiten. En vergeet niet dat de verwarming niet aan hoeft op plaatsen waar je niet (vaak) komt. Een heerlijke warme zolder is lekker, maar vaak niet echt nodig.

Tip 5: Laat zonlicht binnen
Voor niks gaat de zon op, en deze schijnt ook gratis naar binnen. En wat verwarmt nu beter? Overdag de gordijnen open is dus aan te raden. Op een zonnige herfst- of winterdag kan de thermostaat dan rustig nog een graadje naar beneden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten