Adverteren bij Daisycon

maandag 22 juni 2009

Wat is een loonbeslag

Je kan er beter niet mee te maken krijgen: loonbeslag, in Nederland ook wel loonoverdracht genoemd. De regeling verschilt per land. In elk geval krijg je te maken met derden die zich met jouw loon gaan bemoeien, in de zin van een deel ervan opeisen. De werkgever is hierbij ook onvrijwillig betrokken partij.

Stappen

  • Door omstandigheden te wijten aan jezelf of derden, kan je in nesten geraken zodat een of andere schuldeiser beslag legt op je loon.
  • Deze omstandigheden kunnen van allerlei aard zijn: scheiding, schulden (leningen) die niet (kunnen) worden afbetaald, het niet betalen van onderhoudsgelden, alimentatie, gokverslaving etc...
  • Op een gegeven moment zal het geduld van de schuldeiser op zijn en aan jouw werkgever een verzoek richten om een deel van je loon niet aan jou te betalen maar aan hem. Dit noemt men loonbeslag. In Nederland klinkt het iets sjieker dan in BelgiĆ« 'loonoverdracht'! Helaas is het resultaat hetzelfde!
  • Deze procedure is aan strikte regels onderworpen: een schuldeiser mag nooit je volledige loon opeisen. M.a.w.: loonbeslag is begrensd en geografisch bepaald: het minimum bedrag waarop loonbeslag NIET mogelijk is, is afhankelijk per land.
  • In BelgiĆ« bijvoorbeeld is dit bedrag EUR 944. In Nederland: 90% van de bijstandsnorm (2007: EUR 750).
  • Boven dit 'basisbedrag' zijn schalen vastgelegd en per schaal verhoogt het percentage dat mag worden ingehouden. Bij het vaststellen van deze schalen wordt ook nog eens rekening gehouden met het aantal kinderen ten laste.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten