Adverteren bij Daisycon

woensdag 10 juni 2009

Wanneer hypotheek boetevrij aflossen

Niet iedereen lost elke maand zijn hypotheek af. Sterker nog, vele mensen hebben een aflossingsvrije hypotheek. Het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is dat de maandlasten lager zijn, en de aftrek van hypotheekrente maximaal.

Vervroegd aflossen
Maar soms doen zich omstandigheden voor dat u extra wilt aflossen. Bijvoorbeeld als u een erfenis hebt ontvangen of bij een winnend lot uit de loterij. Vervroegd aflossen heeft als voordeel dat u vermogen opbouwt, maar niet elke bank is daar even blij mee. Hoe lager uw schuld bij de bank is, hoe lager de rente, die u moet betalen. Uw voordeel is een nadeel voor de bank. Omdat de bank zo geld mis loopt, is er vaak sprake van een boete bij een vervroegde aflossing van een deel van de hypotheek. Maar het vervroegd aflossen kan soms ook boetevrij.

Boetevrij aflossen
U doet er goed aan om de voorwaarden uit uw hypotheekakte eens goed na te lopen. De ene hypotheek is namelijk de andere niet, en dat geldt ook voor de banken onderling. Vervroegd aflossen is vaak elk jaar tot maximaal 10% van de hypotheek boetevrij toegestaan. Er zijn ook omstandigheden dat boetevrij aflossen zo wie zo is toegestaan:

Bij verkoop van de woning. U lost de hypotheek af, en bent van de bank af. Dit geldt ook bij een gedwongen verkoop van de woning, de executieverkoop.
Einde rentevaste periode. U spreekt de hypotheek voor een bepaalde periode af. Daarna kan renteaanpassing plaats vinden, als u niet overstapt naar een andere bank. Aan het einde van de rentevaste periode kunt u boetevrij aflossen, als u dat wilt.
Bij overlijden. De erfgenamen kunnen dan boetevrij vervroegd aflossen.
Als bij het oversluiten van de hypotheek de contractrente hoger is dan de dagrente van een soortgelijke hypotheek.
Tot slot kunnen er verzekeringen zijn afgesloten, die een boetevrij aflossen mogelijk maken.

Tips
Bekijk uw eigen hypotheekakte goed op de voorwaarden.
Vraag wanneer u de hypotheek wilt oversluiten, altijd tijdig meerdere offertes aan, zodat u de aanbiedingen goed kunt vergelijken.
Vraag altijd ook of er sprake is van een boetebeding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten